Menu Karczma
ZAKĄSKI / STARTERS
Góralskie moskole z masłem czosnkowo- ziołowym lub bryndzą (danie wegetariańskie) 15 zł
(Traditional moskol- highlander potato pancakes baked with garlic&herbs butter or bryndza)
Smażony oscypek z boczkiem ( danie wegetariańskie) 19 zł
(Grilled oscypek- sheep’s cheese with bacon)
Smażony oscypek z brusznicami 16 zł
(Grilled oscypek- sheep’s cheese with cranberry)
Pajda chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym 16 zł
(Bread served with homemade lard and cucumber)
ZUPY / SOUPS
Domowy rosół z makaronem 12 zł
(Homemade chicken noodle soup )
Borowikowa z domowymi kluseczkami (wegetariańska) 20 zł
(Wild mushroom soup with boletus)
Żur juhaski z białą kiełbasą, chrzanem i pieczywem 18 zł
(Traditional sour sopu with white sausage and horseradish, bread )
Kociołek kwaśnicy na gęsinie 22 zł
(Regional sauerkraut soup with potatoes and goose meat)
Kociołek tatrzański z wołowiny podawany z kluseczkami i pieczywem 24 zł
(Goulash soup with duplings, big chunks of beef, bread)
Barszcz czerwony na wędzonce z krokietem z kapustą i grzybami 15 zł
(Red borscht on a smoked sousage with cabbage and mushrooms croquette)
Barszcz czerwony na wędzonce solo 10 zł
(Red borscht on a smoked sousage solo)
Pomidorowa z ryżem lub makaronem (wegetariańska) 12 zł
(Tomato soup with rice or noodles)
DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSES
Baranina w dzikich ziołach w sosie śmietanowym, kluski hałuski, surówka 46 zł
(Mutton in wild herb cream sauce, highlanders noodles “hałuski”, salad)
Kotlet schabowy, posypany tartym oscypkiem, ziemniaki z wody, surówka 35 zł
(Taditional cripsy pork chop with “oscypek”- sheep cheese, potatoes, salad)
Grillowana pierś z kurczaka z brzoskwinią i sosem cytrynowo-tymiankowym, frytki, surówka 33 zł
(Grilled chicken breast with peach, lemon- thyme sause, fries, salad)
Golonka przednia gotowana i opiekana na grillu, podlewana bogatą ilością piwa, z musztardą i chrzanem , opiekane ziemniaki, surówka 46 zł
(Pork knuckle boiled in aromatic broth and bolied on the grill, with beer mustard and horseradish, roasted potatoes, pickled cucumbre)
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym, puree ziemniaczane, surówka 38 zł
(Pork tenderloin in boletus sauce, potatoe puree, salad)
Żeberka wieprzowe w pikantnej glazurze, ziemniaki opiekane, surówka 38 zł
(Pork ribs in spicy glaze, baked potatoes, salad)
Pstrąg tęczowy grillowany z masłem czosnkowym i ziołami, ziemniaki z wody 36 zł
(Rainbow trout with garlic butter, potatoes)
Tarta podhalańska z bryndzą i buncem mała/ duża 35/ 110 zł (danie wegetariańskie)
(Regional tarta with bryndza- regional sheep cheese and bunc small / large)
Domowe pierogi z gęsiną 32 zł
(Homemade dumplings with gooes meat)
Tradycyjne pierogi ruskie (danie wegetariańskie)26 zł
(Polish homemade dumplings stuffed with potatoes and cottage cheese)
Pierogi z owocami sezonowanymi z dodatkiem bitej śmietany (danie wegetariańskie) 26 zł
(Dumpilngs filled with seasonal fruit and with whipped cream
Placek ”Polany” gulasz wieprzowy z tradycyjym moskolem posypany tartym oscypkiem , ogórek kiszony 38 zł
(Pancake ”Polany” pork stew with traditional potato pancake, sprinkle with grated ”oscypek”, pickled cucumbre)
Naleśniki ze szpinakiem z sosem serowym (danie wegetariańskie) 28 zł
(Pancakes with spinach with cheese souce)
Naleśniki z serem i bitą śmietaną (danie wegetariańskie) 24 zł
(Pancakes with cottage cheese and whipped cream)
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą, granatem i prażonymi pestkami dyni 34 zł
(Salad with chicken, orange, pomegranate and roasted pumpkin sauce )
Sałatka z zapiekanym camembertem, gruszką i winogronami (danie wegetariańskie) 34 zł
(Salad with grilled camembert, pear and grapes)
SEZONOWO / SEASONALLY
Flaczki wołowe z pieczywem 26 zł
(Beef tripe with bread)
Bigos wegański z grzybami, śliwką i pieczywem (danie wegetariańskie) 27 zł
(Vegan stew with mushrooms, plum and bread)
Bigos staropolski z mięsem i pieczywem 30 zł
(Old traditional stew with meta and bread)
MENU DLA DZIECI / MENU FOR CHILDREN
Nuggetsy z frytkami lub ziemniaczkami i surówką 26 zł
(Nuggetsy with fries or potatoes and salad)
DESERY / DESSERTS
Mrożony torcik bezowy z bitą śmietaną, malinami brzoskwiniami 19 zł
(Frozen meringue cake with cream and raspberries and peaches)
Szarlotka podawana na ciepło z gałką lodów waniliowych 17 zł
(Warm apple pie served with ice cream)
Puchar lodowy z bitą śmietaną i sosem czekloadowym 17 zł
(Ice cream with whipped cream and chocolate sauce)
Beza z serkiem mascaropne i sosem malinowym 19 zł
(Meringue wth mascaropne cheese and raspberry sauce)
DODATKI / EXTRAS
Kompozycja surówek 9 zł
(The salad composition)
Ogórki kiszone 6 zł
(Pickled cucumbre)
Kasza gryczana 8 zł
(Groat richly )
Góralskie kluski kładzione “Hałuski” 14 zł
(Highlanders noodles “Hałuski”)
Kapusta zasmażana 11 zł
(Braised cabbage)
Ryż 8 zł
(Rice)
Frytki 10 zł
(French fries)
NAPOJE GORĄCE / HOT DRINKS
Kawa czarna 8 zł
(Black coffee)
Kawa z mlekiem 10 zł
(Coffee with milk)
Kawa latte 12 zł
(Caffee latte)
Cappuccino 12 zł
(Cappuccino)
Herbata czarna/ owocowa 8 zł
(Tea black/ fruti)
Herbata z miodem i cytryną 12 zł
(Tea with honey and lemon)
Herbata z konfiturą 12 zł
(Tea with confiture)
Gorąca czekolada z bitą śmietaną 16 zł
(Hot chocolate with whipped cream)
Rozmarynowe marzenie (rozgrzewająca herbata z malinami, rozmarynem, czerwonym pieprzem, grejpfrutem i cytryną 15 zł
(Rosemary dream tea- rosemary, raspberries, red pepper, grapefruit and lemon)
Herbata zimowa (cytrusy, imbir, miód) 16 zł
(Tea with lemon, orange, ginger, honey)